Marte Meo bloggen
Low Arousal tilbyder noget nyt til værktøjskassen

Low Arousal tilbyder noget nyt til værktøjskassen. Det har jeg erfaret efter et kursus, der også understøttede mig i, at Marte Meo fortsat er nummer et, når det gælder om at understøtte forandringer og indhøste ny viden.
Har du oplevet et barn eller en bruger, der sagde nej til et krav?
Har du oplevet at blive kaldt “din fucking kælling” af et barn?
Sådan kunne et kursus i Low Arousal begynde. Spørgsmålene sætter tanker i gang hos de fleste forældre og personer, der arbejder med mennesker. Low Arousal vinder da også indpas i hele Danmark.
Foredragene sælger godt, fordi de leverer meningsfulde strategier til at være rolig og afdæmpet – selv i konfliktsituationer. Derfor er tilgangen helt i tråd med Marte Meo – og så alligevel noget andet.
Low Arousal tilbyder noget nyt til værktøjskassen
I mit daglige arbejde som speciallærer vækker spørgsmålene også genkendelse.
Jeg står i potentielle konflikter eller eskalerede konfliktsituationer dagligt, og jeg er ofte blevet kapret af mine følelser og kommet til at handle uhensigtsmæssigt overfor børnene.
Bagefter reflekterer jeg over situationen, og jeg føler ikke, at mine værktøjer som Marte Meo terapeut slår til, fordi de synes at virke bedst i forebyggelsesfasen og relationsopbygningen.
Efter at have deltaget i et Low Arousal-kursus hos Jakob Lentz er jeg blevet langt klogere på, hvordan jeg bevarer roen og smitter med den, selv når der er en konflikt, der er på vej til at eskalere.
Hold øje med sproget
Low Arousal bruger begrebet “Metodeloft” til at beskrive den proces, der ofte sker, når man føler sig magtesløs.
På trods af stor faglig viden indenfor pædagogik har seminarierne ikke undervist i, hvad man skal gøre, når der flyver en stol gennem lokalet.
Man bliver på et splitsekund forurenet af egne følelser og tyer til skældud , irettesættelser og konsekvenser, som slider på relationen.
Tankerne og den efterfølgende samtale med kolleger bliver også forurenet, fordi “man rammer sit metodeloft”.
Børnene overtager magten, hvis ikke vi viser, at de voksne bestemmer!
Han er så udspekuleret, at det snart går ud over den anden pige. Jeg kan ikke ignorere det. Vi må hjælpe ham ud herfra nu.
Hun er en dramaqueen.
Barnet får nemt skylden
Dette er eksempler på, hvad medarbejdere kan tænke og måske tale med deres kolleger om, når man står i det daglige møde med børn eller brugere, der ikke vil samarbejde om de krav, vi stiller.
Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at stress, magtesløshed og forråelse kan blive det næste skridt i sådan en dagligdag. Man kommer ind i en ond cirkel, hvor barnet/brugeren får skylden og ansvaret for sin opførsel.
Low Arousal-tilgangen beder os først og fremmest tage ansvar for det sprog vi bruger, så vi kan bruge vores samarbejdstid på at finde nye, gode handlemuligheder. Man kan altså hæve sit metodeloft ved at tale om børnene og brugerne i et positivt sprog.
Undgå en eskalering af konflikten
Low Arousal og Marte Meo går samme vej, når vi arbejder for at relationerne skal ”tyknes” i det daglige arbejde.
Det handler om at gøre det let for barnet at sige ja til de krav, vi stiller. Her, synes jeg, Marte Meo har en stor styrke ved at tilbyde en metode, hvor man kan øve sig og evaluere undervejs for at lave ledelse på en måde, hvor barnet/brugeren arbejder med dig.
Man får fokus på barnets udtryk og stiller skarpt på relationen. I Low Arousal fokuserer man til gengæld på sig selv som professionel og får fokus på de ”triggere”, der kan få medarbejdere til at gå op ad konflikttrappen.
Flere gange er jeg blevet “trigget”
På Low Arousal-kurset gik det op for mig, at jeg har fået erfaringer med, hvad jeg skal gøre, hvis børnene i skolen kalder mig ”sur” eller ”luder”, men flere gange er jeg blevet ”trigget” og kommet med lange forklaringer i et helt skingert toneleje, når børnene har kaldt mig ”racist.”
Det blev forklaringer, som på ingen måde gav børnene nogen begrebsafklaring – hvad betyder ordet racist?
En lang forklaring tilgodeså heller ikke, at barnet i forvejen var i affekt og derfor havde lukket ned for ”den tænkende hjerne”. Forhåbentlig kan jeg have en humoristisk tilgang til det, når det sker igen – kun fordi jeg nu er opmærksom på, at det er én at mine triggere.
Brug for ro og den voksne venter
Low Arousal anbefaler at ignorere trusler og grimt sprog, mens det står på. De grimme udbrud er oftest ”strategisk adfærd” fra barnet, der viser, at de har brug for ro, og at den voksne træder tilbage og tilpasser kravet, så det bliver muligt for barnet at samarbejde.
Hvis man kan mærke, at man har stillet et krav, som ikke kommer til at holde, kan det være nødvendigt med en ”Strategisk Kapitulation” i stedet for at komme ud i en stor konflikt.
Hold affekten nede i konflikten
Alligevel sker det, at en konflikt eskalerer. Her tilbyder Low Arousal også et sprog og en værktøjskasse til, hvad man kan gøre:
- Stå med siden til barnet frem for lige overfor barnet.
- Pas på med øjenkontakt.
- Hold et roligt stemmeleje.
- Lyt til barnet.
- Giv barnet plads. Tilpas dit tempo og vent på barnet.
- Vær groundet.
- Hold afstand til barnet.
- Brug dybe vejrtrækninger til at få ro på dig selv.
- Afled barnet, hvis du kan.
- Læn dig op ad en væg eller sæt dig ned for at virke mindre konfronterende.
Når man som professionel har en værktøjskasse til at tackle konflikter, bliver det mindre farligt at være i eskaleringsfasen.
Det er i sig selv medvirkende til at holde affekten nede. Den professionelle undgår at være den, der trapper konflikten op, og kan handle med mere omtanke.
Lad Low Arousal tilbyde forklaringen før et Marte Meo-forløb
Low Arousal formår at formidle viden om, at det pædagogiske felt aldrig må blive en magtkamp mellem medarbejdere og brugere.
Til foredragene uddybes det, hvordan en konflikt udvikles, og hvad der sker med brugere og medarbejdere i en konfliktoptrapning, samt når luften igen går ud af konflikten.
Hermed får institutionerne mulighed for at få en fælles platform, der medvirker til, at alle trækker i samme retning. For de flestes vedkommende giver det ny viden og håb om, at konfliktniveauet kan sænkes ved fælles hjælp.
Vi ved dog, at det er hårdt arbejde at skabe vedvarende forandringer i en presset hverdag.
Derfor er Marte Meo relevant
Derfor vil det være relevant at bruge Marte Meo-forløbene til at støtte forandringerne i dagligdagen.
Som Marte Meo terapeut, vil det være lettere at starte et forløb op, når man ved, at medarbejderne har den fælles viden om, hvorfor man skal undgå konflikter.
Jeg opfordrer derfor Marte Meo-folk til at kigge nærmere på, hvad Low Arousal-tilgangen tilbyder og lade den bane vejen for endnu flere gode forandringsprocesser derude i landet. Held og lykke med det.
Er du blevet nysgerrig?
På Marte Meo Foreningens årsmøde den 1. november 2019, Nyborg Strand, holder psykolog Bo Hejlskov Elvén foredrag om at arbejde med adfærdsproblemer ud fra princippet om Low Arousal. Det handler om konflikt uden konfrontation og håndtering af problemskabende adfærd.
Tilmelding: Årsmøde med Bo Heljskov Elvén.
Se også: Low Arousal eller se, hvordan Relationsformidlerne kombinerer Marte Meo og Low Arousal.
Lone Graae, speciallærer og Marte Meo terapeut.