Marte Meo bloggen
Alle lærerstuderende i København skal snuse til Marte Meo

Alle lærerstuderende i København skal snuse til Marte Meo. Som én af de få Marte Meo terapeuter i folkeskolen, kan det være en sej kamp at få lov til at bruge sine kompetencer og lave forløb med mine kolleger.
Der er så meget andet, der skal klares, og det kræver en del forklaring at få mine kolleger til at forstå, hvad Marte Meo egentlig går ud på.
Hvis vi så kommer i gang med et forløb, bliver det tydeligt, hvor motiverende et redskab, det er.
Alle lærerstuderende i København skal snuse til Marte Meo
Om få år vil alle nyuddannede lærere i København dog allerede have stiftet bekendtskab med at filme sig selv i praktikkerne og lede efter mulighedsklip, der viser effekten af deres respons på eleverne i undervisningen.
Måske får nogle af de kommende lærere lyst til at gå et skridt videre og fordybe sig i Marte Meo metoden, sådan som jeg gjorde.
Det har jeg ikke fortrudt. Marte Meo er et fantastisk redskab til at forstå og gøre noget konstruktivt ved samspil og læring i folkeskolen.
Videooptagelser i alle praktikker
Læreruddannelsen er bygget op sådan, at de studerende er ude på forskellige skoler 3 gange i løbet af deres studietid.
De samarbejder altid med andre studerende, og de er i tæt dialog med deres praktiklærere.
Videofilm har været en mulighed i mange år – ca. lige så lang tid, som teknikken har været tilgængelig.
Det er dog helt nyt, at det er obligatorisk at bruge video i alle praktikperioder, når man tager læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole (KP).
Formålet med filmen beskrives således i praktikbeskrivelsen:”
Videoklippene danner udgangspunkt dels for praktikgruppedrøftelser og dels for praksisnær vejledning med både praktiklærere og undervisere fra læreruddannelsen.Til videoanalysen af egen praksis fremmer det læring at tage udgangspunkt i det, der lykkes (mestringsklip), og i klip, hvor det er tydeligt, hvad elever eller den studerende med fordel kan støttes i at gøre mere af (mulighedsklip). Det styrker den studerendes bevidsthed om, hvorfor de lykkes, og det styrker deres proces med at erfare og derpå gøre deres erfaringer almene, så de kan få ideer til, hvordan de kan handle eller tage aktion i lignende situationer fremover.
Se mere om brugen af videoklip på KP.
Inspireret af Marte Meo-metoden
Som det ses i beskrivelsen, er der tydelige referencer til Marte Meo, og Marte Meo metoden nævnes eksplicit i praktikbeskrivelsen:
Anbefalingen af, hvordan man kan benytte sig af videoobservation og videoanalyse, er bl.a. inspireret af Marte Meo-metoden.
Når jeg tænker tilbage på min læreruddannelse, er der ingen tvivl om, at praktikperioderne er det, jeg vil huske i mange år fremover.
Jeg kan huske præcis, hvem jeg har samarbejdet med, fordi det var i praktikken, at man virkelig udviklede sig fagpersonligt. Derfor gør det mig glad, at alle lærerstuderende nu skal snuse til Marte Meo i København.
Det giver håb om, at metoden vil blive mere brugt i fremtidens folkeskole, når alle lærerstuderende i København skal snuse til Marte Meo.
Metoden spredes ud til erfarne lærere
Det er et kæmpe fremskridt for læreruddannelsen, såvel som for alle os, der ønsker at udbrede Marte Meo i skolen, at både studerende og praktiklærere oplever video og Marte Meo som en stærkt anbefalet metode til refleksion over egen praksis.
Ude på skolerne er det fagligt dygtige og engagerede lærere, der ofte ønsker praktikanter, som de kan lære sammen med.
Dermed bliver metoden også spredt ud til de erfarne lærere, som langt sjældnere end pædagoger har hørt om eller brugt Marte Meo metoden før.
Nemmere at trykke på den røde knap
Under min Marte Meo-uddannelse arbejdede jeg allerede i skolen, og jeg oplevede, hvor forstyrrende det kunne føles de første gange, når jeg fumlede med videokameraet, samtidigt med at børnene vimsede ind i klassen efter frikvarteret.
Når jeg lavede forløb med kolleger, valgte jeg ofte at være til stede og være den, der satte kameraet i gang.
Efterhånden har mine kolleger lært, at de ikke skal tage det så tungt, hvis det tager lidt tid at sætte kameraet op.
Børnenes interesse for teknik hjælper ofte sådan, at de lige tjekker om I-pad eller telefon står rigtigt, inden man starter. Hvis vi giver børnene lov til at være eksperter omkring teknikken, giver det oftest en positiv start på optagelsen.
Det, at de nye lærere allerede har set sig selv på film og har gjort sig erfaringer med teknikken i egne hænder, vil gøre det lettere for dem at sige ja til et Marte Meo forløb i fremtiden. De vil sikkert opleve, at det bliver nemmere at trykke på den røde knap, end jeg gjorde i starten.
Brug for guidning
Vi, der har erfaring med Marte Meo, ved, at video kan bruges med meget forskellig effekt. I brugen på seminarierne er der et par faldgruber, set ud fra et Marte Meo-synspunkt.
På KP må de studerende bruge filmklip, der viser et uønsket scenarie, samt film der hovedsageligt viser studerende (80/20-reglen):
Der er dog hjælp at finde i praktikbeskrivelsen:
Det kan anbefales, at videoobservationen er klippet, så den viser et initiativ, en reaktion og en effekt.Det kan både være den studerendes (læreren) eller en elev, der tager et initiativ. I analysen kan man efterfølgende fokusere på, hvad den studerende/klassen/eleven kan, og derpå hvad den studerende/klassen/eleven skal støttes i. Det anbefales, at klippet indeholder en fordeling af mestring (det, den studerende/eleven kan) og mulighed (det, den studerende/eleven skal støttes i) på 80/20, da det har vist sig at give størst læringsudbytte for begge parter
Man kunne altså frygte, at filmklippene (20%) vil blive brugt til at vise situationer med magtesløshed eller situationer, hvor det er umuligt at se elevernes initiativer og effekt.
Vil de studerendes sparringspartnere formå at dreje klippene hen på muligheder og finde elevernes effekt uden den fornødne kendskab til Marte Meo metoden?

Mere hjælp til kommende lærere er på vej
Ovenstående spørgsmål forsøger en kommende bog og hjemmeside at give de studerende svar på. Det fortæller Marte Meo terapeut og supervisor Ulla Nedergaard, der gennem de seneste 10 år målrettet har arbejdet på at få Marte Meo metoden ind i læreruddannelsen.
Ulla er uddannet lærer og selvstændig supervisor og ledelsesrådgiver i læringsprocesser. Hun har på denne baggrund været ude på flere skoler og talt med ledelserne om metoden.
Her har hun med sit videokamera superviseret først skolepædagoger, så lærere, så hele teams, hele skoler og sidst skoleledelser.
Det var et konkret udviklingsprojekt i Aktionslæring på KP, der bragte Ulla sammen med praktiklederen på læreruddannelsen. Praktiklederen blev så begejstret for den meget konkrete og enkle anvisning til udvikling af praksis, som Marte Meo har, at hun hyrede Ulla til at holde et kursus for praktikledelsen på læreruddannelsen.
Bog og hjemmeside undervejs på Dafolo
Det kursus er nu ved at blive til en undervisningsbog på læreruddannelsen, som skal være fast pensum på alle praktikforløb og til eksamen.
Bogen, som Ulla skriver sammen med lederen af praktikken på læreruddannelsen for forlaget Dafolo, kommer til næste skoleår og skal hedde ”Småt er godt”. Titlen henviser til, at der arbejdes i mikroprocesser med små videoklip, med overskuelige temaer og udviklingspunkter.
En hjemmeside med illustrative videoklip skal supplere den praktiske håndbog, der vil guide den studerende i, hvordan Marte Meo metoden kan kvalificere praktikforløbet, trepartssamtaler og selve eksamen.
Drømmen om, at alle lærerstuderende skal snuse til Marte Meo, er kommet et stort skridt nærmere på læreruddannelsen i København.
Bliv praktikkoordinator på din skole
Jeg vil også opfordre alle andre Marte Meo-folk, der udøver deres virke tæt på skolerne, til at påvirke de studerende og hvis muligt professionshøjskolerne til at anvende samspilsanalyser i klippene.
Selv har jeg grebet chancen for at blive praktikkoordinator på min skole, og det giver mig mulighed for at diskutere brugen af video med mine kommende studerende, praktiklærerne på min skole og seminarielærerne på det diplommodul, der er obligatorisk for alle praktikkoordinatorer.
Et godt stykke arbejde
Med dette nye tiltag er vi heldigvis allerede kommet en langt stykke med implementeringen af Marte Meo i læreruddannelsen. Vi kan håbe, at det giver inspiration til andre professionshøjskoler i landet.
At alle lærerstuderende i København skal snuse til Marte Meo er bare et godt stykke arbejde, der er lagt til glæde og gavn for mange kommende lærere og elever i skolen.
Relevante artikler:
Klasselærer: De unger de arbejder bare
Hollandsk matematiklærer besøger dansk skole
Lone Graae er uddannet lærer i 2008, hvor hun blev ansat i folkeskolen. I 2015 blev Lone Marte Meo terapeut på Marte Meo Uddannelsen, og siden har hun brugt Marte Meo til at understøtte sit arbejde som lærer. I 2016 blev Lone speciallærer og bruger flittigt Marte Meo i undervisningen. Desuden holder Lone foredrag om Marte Meo i skolen.